Posjet novaka s Humca samostanu i postulaturi u Imotskom

Na tridesetdrugu nedjelju kroz godinu, 6. studenoga 2022.,  dvanaest franjevačkih novaka triju provincija (Bosne Srebrene, Hercegovine i Presvetog Otkupitelja - Split), uputili su se iz kuće novicijata na Humcu kod Ljubuškog, sa svojim meštrom fra Ivanom Landekom i voditeljem novačkoga pjevačkog zbora fra Markom Bandićem, ka Imotskom, točnije fratrima u samostan sv. Franje u kojem se nalazi i postulatura Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

 

Novaci su sa svojim svećenicima, meštrom fra Ivanom i zborovođom fra Markom animirali večernje sv. misno slavlje. Na početku misnog slavlja gvardijan imotskoga samostana i meštar postulanata fra Zoran Kutleša pozdravio je sve nazočne, a posebice novake, meštra fra Ivana i zborovođu fra Marka. Misno je slavlje predslavio meštar fra Ivan koji je na koncu svoje homilije pozvao nazočne vjernike da se mole za nas, ovogodišnje novake, ali i za nova duhovna zvanja koja su potrebna našem narodu kako bi se očuvala višestoljetna vjera na našim prostorima. Svoj glazbeni program za misno slavlje novački je zbor bazirao na pjevanju napjeva gregorijanske glazbene baštine, što je unijelo poseban duhovni osjećaj kod prisutnih vjernika. Fra Zoran se – na koncu misnoga slavlja – ponovno obratio nazočnima zahvalivši nam za dolazak i sudjelovanje u misnom slavlju. Pozvao nas je ponovno u Imotski, na proljeće, što je puk s osmijesima na licu podržao.

 

Nakon svete mise kratko smo ostali s narodom, a onda smo pošli u samostansku blagovaonicu gdje smo večerali i družili se sa samostanskim bratstvom. Imali smo priliku, također, upoznati i ovogodišnje postulante koji su nam predstavili svoj dnevni red i pokazali svoje prostorije u samostanu. Time smo završili posjet fratrima u Imotskom te se nakon pozdrava uputili put Humca.

 

Zahvalni smo Bogu i našem serafskom ocu svetome Franji na daru ovoga susreta. Zatim samostanskom bratstvu u Imotskom na pozivu i srdačnoj gostoljubivosti koje ni u jednom trenutku nije nedostajalo. Hvala i svim vjernicima u Imotskom koji su nam iskazavši radost zbog našeg dolaska u njihovu zajednicu i mjesto uputili i ohrabrujuće riječi u našem hodu za Kristom.

 

Tekst: fra Ivan Pilić

Fotografije: fra Frano Šego