Kod franjevaca trećoredaca na Glavotoku

U studenom su trsatski novaci tri puta išli u ispomoć kod berbe maslina u samostan u Glavotoku – na najzapadnijoj točki otoka Krka. Samostan s velikim posjedom pripada franjevcima trećoredcima - glagoljašima, koji više od 550 godina tamo žive kao pustinjaci i zemljoradnici. No u zadnjim godinama je samostan najpoznatiji po velikom masliniku.

 

Danas u samostanu žive dvojica braće, koji se brinu za samostan i pomažu u pastoralu okolnih župa: fra Anto i fra Bernard. Oni su nas i pozvali, kako bismo došli pomoći u vrijeme zorenja maslina. Već na početku nas je oduševila bogata tradicija, koju ovaj samostan gaji na svim razinama: od pisane glagoljice, kako bi bili blizu priprostim ljudima, do rada u dodiru s prirodom.

 

Berba maslina, koja je trajala od jutra do sunčanog zalaza, bila je zahtjevna, jer je bilo potrebno skoro svaku maslinu zasebno obrati.  Nakon završetka vanjskih poslova, masline  smo u prostorima samostana odvajali od lišća. Uz sami posao bio je prisutan i molitveni život. Svaki dan smo započeli konventualnom jutarnjom sv. misom u lijepoj staroj gotskoj crkvici i završili sa zajedničkom molitvom večernje u samostanskom koru iza prezbiterija crkvice. Sve vrijeme su posao i obroke pratile fra Antine zanimljive priče o redovničkom životu. Svaki put smo se nakon berbe vraćali na Trsat obogaćeni iskustvom života uz molitvu i rad – umorni, a sretni.

 

fra Filip Mlinar