Novaci su animirali sv. misno slavlje koje je predvodio njihov meštar

U nedjelju, 7. svibnja 2023., novaci s Humca posjetili su samostan sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Dočekao ih je i izrazio dobrodošlicu gorički gvardijan fra Marko Ešegović. Najprije je uslijedilo bratsko druženje uz malu okrjepu, a potom sveta misa s pukom u samostanskoj crkvi.

 

Misno je slavlje predslavio meštar novaka fra Ivan Landeka, dok su novaci, njih dvanaestorica, predvođeni novakom fra Ivanom Pilićem, koji je svirao na samostanskim orguljama, svojim pjevanjem i čitanjem dali svoj obol. Ovdje valja napomenuti da novicijatsku zajednicu na Humcu čine novaci triju franjevačkih provincija: Hercegovačke franjevačke provincije (9), Bosne Srebrene (2) i Splitske franjevačke provincije (1).

 

Na koncu sv. mise gvardijan fra Marko je zahvalio meštru fra Ivanu i novacima na dolasku te lijepom animiranju liturgijskog slavlja koje, predslavljeno na ovakav način, nije česta pojava na Gorici. Zatim se meštar fra Ivan obratio vjernicima s nekoliko riječi prisjetivši se vlastitih novačkih dana, kada je svoje prve franjevačke korake učio upravo u goričkom samostanu.

 

Nakon svete mise uslijedilo je kratko druženje s pukom, a potom zajednički ručak sa samostanskim bratstvom. Poslije ručka novaci su, pod stručnim vodstvom gđe Ružice Barišić, posjetili samostanski muzej i galeriju te nedavno otvorenu izložbu "Euharistijska čuda diljem svijeta" bl. Carla Acutisa.

 

U poslijepodnevnim satima bratskim druženjem uz kavu i kolač, novaci su završili svoj posjet fratrima u livanjskom samostanu, te se zaputili natrag na Humac.

 

Tekst: fra Noa Strinić

Fotografije: fra Frano Šego