Novaci Hercegovačke franjevačke provincije i Franjevačke provincije Bosne Srebrene položi prve privremene zavjete

 

U nedjelju 7. srpnja 2024. u župi Sv. Ante Padovanskog na Humcu sedmorica braće položila su svoje prve redovničke zavjete. U novicijatu na Humcu ove godine su bili kandidati iz dvije provincije, Hercegovačke franjevačke provincije i Franjevačke provincije Bosne Srebrne. Tako su u slavlju sudjelovala dvojica provincijala, fra Zdravko Dadić i fra Jozo Grbeš koji je predslavio misno slavlje.

 

Za Bosnu Srebrnu svoje zavjete u ruke provincijala fra Zdravka položio je fra Toni Divković (Župa sv. Franje Asiškoga – Šikara) a za Hercegovačku franjevačku provinciju zavjete su položili fra Ivan Boras (Župa sv. Ante Padovanskoga – Humac), fra Dragan Čabraja (Župa bl. Ivana Merza – Zagreb), fra Dominick Grgić (Župa sv. Jeronima – Chicago), fra Joel Sirovina (HKM – Zürich), fra Mario Širić (Župa Bezgrešnog začeća BDM – Posušje) i fra Zoran Tomić (Župa sv. Mihovila Arkanđela – Tomislavgrad).

 

U propovijedi provincijal fra Jozo naglasio je važnost odnosa svakog pojedinca s Bogom i jednom niti koju treba uvijek držati, onoj niti koja veže čovjeka s Bogom. ''Osobito u trenucima osamljenosti, teškoće i slabosti, važno je nikad ne ispustiti iz ruke tu nit'' naglasio je fra Jozo. U slavlju na novoizrađenom vanjskom oltaru na Humcu, uz dvojicu provincijala, sudjelovali su magistri dviju provincija fra Ivan Landeka ml. i fra Marko Ešegović, gvardijan fra Dario Dodig uz još petnaestak braće svećenika iz obiju provincija.

 

Liturgijskim slavljem ravnao je fra Andrija Majić uz postulante Hercegovačke provincije te pjevanje zbora s Humca.

 

Zahvaljujemo svoj braći na Humcu, svojim provincijalima a posebno magistrima na ovoj posebnoj godini koja će zasigurno imati svoje mjesto u srcu i koje ćemo se rado sjećati. Kao što i sâm obrazac zavjetovanja kaže na početku ''Na hvalu i slavu Trojedinoga Boga'' tako zaista neka i budu naši životi i služenje braći, Crkvi i ljudima na hvalu i slavu Trojedinoga Boga.

 

 fra Zoran Tomić