Sto godina hercegovačkih franjevaca u Slanom

Na blagdan sv. Jeronima, u subotu 30. rujna 2023., novaci Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM posjetili su svoj samostan i crkvu sv. Jeronima u Slanom, u Dubrovačkoj biskupiji. Na taj dan prije točno 100 godina hercegovački fratri došli su u posjed lijepog samostana i crkve koji su dotad pripadali Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. 

 

Na svečanoj misi, koju je predslavio provincijal fra Jozo Grbeš, koncelebrirali su fratri i gvardijani koji su bili zaduženi za samostan u prošlosti te sadašnji gvardijan fra Stipan Klarić uz ostale svećenike iz Hercegovine i susjednih župa. Tijekom sv. mise gvardijan fra Stipan se u svojoj molitvi posebno spomenuo svojih prethodnika koji su preminuli, dok je poslije svete mise uslijedilo zajedničko druženje ispred samostana.

 

Dan prije same proslave sv. Jeronima, predstavljena je monografija dr. fra Roberta Jolića ''Hercegovački franjevci sto godina u Slanom''. Monografija obrađuje povijest samostana i franjevaca na području Slanog. Nastala iz povijesne građe ima veliku vrijednost, budući da sustavno obrađuje veliki povijesni dio. Nažalost, tijekom posljednjeg rata veliki dio građe koji se nalazio u samostanu u Mostaru je uništen.  

 

Fra Zoran Tomić