o nama

Novake u novicijatu nadgleda i o njima brine te u konačnici donosi sud o njihovoj prikladnosti za zajednicu magistar ili kako se u Bosni Srebrenoj kaže meštar, sa svojim najbližim suradnicima, a to su obično njegov pomoćnik – domeštar, gvardijan i jedan od članova samostanske zajednice, najčešće predavač u Novicijatu. Oni čine Zbor odgojitelja u Novicijatu koji se sastaje najmanje dvaput u jednoj novicijatskoj godini kako bi vrednovao život i rad novaka.

 

Godina novicijata započinje oblačenjem redovničkog odijela tj. franjevačkog habita i traje do polaganja prvih privremenih zavjeta. U tom periodu novaci uče kako nasljedovati sv. Franju. Kroz prilagođeni nastavni program upoznaju život i djelo sv. Franje, uče o bogatoj povijesti Reda i Provincije, zatim prolaze kroz Pravilo i život Reda manje braće. Pored nastavnih aktivnosti novaci sudjeluju u životu samostanske zajednice tako što animiraju sv. misna slavlja i ostale molitvene točke svojim čitanjem, pjevanjem, ministriranjem, i slično. Također sudjeluju u uređenju kako samostanskih prostorija tako i samostanskog okoliša, obilaze i pomažu stariju i bolesnu braću.

 

Naravno da novaci ne provedu godina dana zatvoreni u samostanu. Prigodno putuju po franjevačkim župama naše Provincije povodom patrona, a sve u svrhu promocije duhovnih zvanja. Ponajprije ovom prigodom mjesni župnici, pa i vjernici, novčano nas daruju tako da možemo što lakše ostvariti ove i sliče projekte. Najčešće se ide na župe šireg samostanskog područja livanjskog samostana, a nerijetko se zna otići i u druge krajeve Provincije. Tijekom godine organiziraju se dva velika susreta s novacima Južnoslavenske konferencije. Jesenski se susret organizira na području jedne od provincija iz Konferencije, a proljetni je susret zajedničko hodočašće u Asiz. Tu je i list „Novicijat“ koji također zajednički izrađuju svi novicijati JKPM-a.

 

Novicijatski dan u svom rasporedi sadrži: molitvene točke poput razmatranja, sv. mise, zajedničke molitve časoslova, poželjno je i očekuje se od novaka da imaju svoj osobni molitveni život. U svom dnevno rasporedu novaci imaju vremena i za rekreaciju. Sigurno se pitate kako izgleda novicijatska rekreacija?! Novaci slobodno vrijeme provode u međusobnom druženju, gledanju televizije, šetnji po samostanskom dvorištu. Novicijat ima vrlo dobro opremljen glazbeni kabinet tako da oni glazbeno nadareniji rado provode dio vremena i u njemu.

 

Gledajući iz svoje osobne perspektive, vjerojatno i nekog običnog laika, novicijat izgleda kao dobra stvar za poslati godinu dana u apsolutno ništa. S takvim sam mišljenjem ušao u novicijat. U početku sam mislio da je jedina razlika između nekog robijaša u nekom kazneno popravnom zavodu i mene što sam ja dobrovoljno prihvatio novicijat za razliku od njega u kaznionici. Rezultat toga je bio jednostavan, svaki dan je bio teži i duži od prethodnog. Život se pretvorio u puko odbrojavanje dana do zavjeta. Jedina radost, koju sam imao, bila su česta putovanja po različitim mjestima.

 

Došla je kasna jesen i zima. Odlasci van samostana, izuzev odlaska u grad četvrtkom, postali su prava rijetkost. Mislio sam da nikada neće proći to sumorno doba godine, ali tu je onda Bog umiješao svoje prste pa je odlučio kroz molitvu i razmatranja pokazati mi pravi smisao moga trenutnog stanja. Dao mi je da upoznam sebe, da otkrijem neke stvari koje prije nisam primjećivao kod sebe. Počeo sam uviđati da je Novicijat idealno mjesto i vrijeme da popravljam svoje nedostatke, da se trudim svakog dana biti bolji vjernik, kršćanin i franjevac. Prepoznati radost u malim i neznatnim stvarima koje prije nisam ni primjećivao. Počeo sam uviđati da malim stvarima poput darovanog osmjeha drugom mogu i njemu i meni popraviti dan. A ako ne budem tražio radost u sitnicama, život će se pretvoriti u konstantno kukanje i oplakivanje samog sebe. Tako proljeće nije označilo samo buđenje prirode već i buđenje neke nove svijesti u mojoj glavi. Tek sam tada shvatio pravu bit novicijata i zašto je on potreban u redovničkoj formaciji.

 

Ovim putem pozivam sve da u svojim osobnim i obiteljskim molitvama zamole Gospodara žetve da pošalje nove radnike u svoju žetvu, da ohrabri sve one koji su osjetili Božji poziv, ali se ne usuđuju na njega odgovoriti i za sve one koji su se već odazvali da im Gospodin podari snage da ne posustanu i ne malakšu u svom pozivu.

 

Fra Matej Juričević