O NAMA

Život u novicijatu odvija se prema ritmu dnevnoga reda. Stoga već u 6.30 sati molimo jutarnju molitvu časoslova nakon koje slijedi jutarnje razmatranje do 7.15. Svakako da nam treba malo i tjelesne okrjepe, zajutrak koji je nakon ovog duhovnoga. Svatko ima priliku posvetiti se Svetome Pismu, Riječi Božjoj, pa stoga od 8.00 do 9.00 provodimo vrijeme uz „Lectio divina“.

 

Budući da smo u novicijatu i da je naš smjer franjevaštvo, posvećujemo vrijeme i novicijatskoj nastavi. Upoznajemo svetoga Franju kroz duhovnost, liturgiku, crkveno pjevanje, povijest Reda i Franjine spise. Tada otkucava podne, kada se skupljamo na pozdrav Majci Božjoj i na molitvu Srednjega časa iza kojeg slijedi Služba čitanja. Objed, rekreacija, vlastite aktivnosti odvijaju se do 16.00, a potom je molitva krunice nakon koje slijedi studijsko vrijeme sve do 18.00 sati kada molimo Večernju. Središnja točka je euharistija, oko koje se zajedno s pobožnim pukom okupljamo u 18.30 sati. Navečer, poslije večernje svete mise imamo zajedničko druženje u rekreaciji, u šali i razgovoru, koje završava molitvom Povečerja u 21.00 sat.

 

Tako se odvija naš život ovdje na Trsatu u novicijatu, pod okriljem Majke Božje. Trudimo se što bolje upoznati našega serafskoga Oca Franju kroz čistoću, poslušnost i siromaštvo, čemu ćemo se zavjetovati. Stoga nam je zasigurno dana velika milost da upravo ovdje u svetištu Majke Božje tražimo njenu pomoć na tom putu.