Molitveno obilježen spomen na ubijene fratre

7. veljače uvijek je poseban dan. Uvijek je tužan. Tišina prevladava. Tako je već 79 godina.

 

7. veljače je dan koji je još fra Slavko Soldo, kao provincijal utemeljio kao jedinstveni datum sjećanja na ubijene fratre u Drugom svjetskom ratu i neposrednom poraću. Na taj dan 1945. godine dvanaest je subraće iz širokobriješkoga samostana ubijeno je i spaljeno u skloništu ispod samostana. Ubojstva hercegovačkih fratara započela su još 1942. kad je ubijen prvi fratar od strane komunističkog režima, fra Stjepan Naletilić i trajala su gotovo cijelu prvu polovinu 1945. godine.

 

U danima i mjesecima nakon 7. veljače ubijeno je ukupno 66 braće fratara. Komunističke su vlasti uporno javnosti plasirali ideju da je je samostan u Širokom Brijegu bio legitiman vojni cilj. U novinama su se pojavljivale slike i reprodukcije fratara s puškama. 

 

Nakon Širokog Brijega, ubojstva su nastavljena i u samostanima u Mostaru, Humcu te župnim kućama gdje su živjeli fratri, kao i na Križnom putu u Macelju (Slovenija). 14. veljače u Mostaru je ubijen i tadašnji provincijal fra Leo Petrović. Gotovo polovica ubijenih nikad nije ni pronađena. Njihova tijela su spaljena, bačena u rijeke, zatrpana... 34 posmrtna ostatka su pronađena; dio je pokopan u Macelju i Zagrebu a najveći dio u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu. 

 

I ove godine je obilježen spomen na ubijene fratre. Nakon molitve pred skloništem, preko 60 subraće, hodočasnika i naroda iz cijele Hercegovine uputilo se na svetu misu. U svojoj homiliji fra Jozo Grbeš, provincijal, naglasio je da istina pobjeđuje, da istina oslobađa. Pozvao je više puta, sve one koji nešto znaju o tim danima '45. da ne šute. ''Mnogo je rana, a samo ljubav može dirati u rane drugih, jer je ljubavi cilj da rane izliječi.'' kazao je provincijal pod Didakovim svodom. 

 

Provincija je tih mjeseci izgubila dvije trećine svojih fratara. Provincijal je također bio ubijen. Teška situacija, politika, glad nisu zaustavili ostale živuće da nastave raditi za narod i Krista radi kojega su podnijeli mučeništvo. Gospodin im bio nagrada. Molimo za njihov zagovor. Molimo da se uznesu na čast oltara. 

 

fra Zoran Tomić