Posjet novaka s Humca fratrima na Gorici

U nedjelju 14. travnja 2024. franjevački samostan i crkvu svetog Petra i Pavla na Gorici u Livnu posjetili su novaci s Humca zajedno sa svojim meštrom fra Ivanom Landekom, ml. Novaci su animirali svečano misno slavlje u 10:00 sati.

 

Misno slavlje predvodio je fra Ivan Landeka, meštar novaka s Humca u koncelebraciji s fra Markom Ešegovićem, goričkim gvardijanom, fra Goranom Barešićem, samostanskim vikarom i sa članom samostanskog bratstva na Gorici u samostanu fra Markom Jukićem. Na svetoj misi se okupio veliki broj vjernika.

 

U svojoj propovijedi fra Ivan je istaknuo sljedeće: „Sveti strah potiče čovjeka da uvijek iznova traži Boga i da se bavi Božjim stvarima. Biblija, stoga opisuje pravog vjernika kao čovjeka koji se boji Gospodina, a grešnika kao onoga koji straha Božjega nema pred očima. Bojati se Gospodina, biti ispunjen svetim strahom ili strahom Božjim znači biti predan Bogu, njegovu naumu s nama. Taj nas strah ujedno potiče da se uvijek iznova klonimo grijeha i težimo za svetošću“. 

 

Na koncu svete mise gvardijan fra Marko je zahvalio novacima i meštru fra Ivanu te ih ukratko predstavio vjernicima.

 

Poslije svete mise novaci su zajedno s fratrima i postulantima u samostanskoj kapeli izmolili molitvu Srednjeg časa. Potom je uslijedio zajednički ručak u fratarskoj blagovaonici nakon kojega su posjetili Franjevački muzej i galerija.

 

Braća s Humca prvo su se upoznala s povijesti samostana i crkve sv. Petra i Pavla, o čemu im je govorio gvardijan fra Marko. Zatim su se, pod vodstvom djelatnice FMGG-a, gđe Marije Marić Baković, uputili u razgledavanje muzeja i galerije slika akademskog slikara Gabrijela Jurkića.

 

Ovdje je važno napomenuti da se u novicijatu Hercegovačka franjevačka provincija na Humcu nalazi sedam novaka od kojih je jedan novak Bosne Srebrene. Bogu smo zahvalni na susretu s novacima i njihovim meštrom fra Ivanom.

 

Marin Mamić