Posjet novaka s Visovca novacima na Trsatu

U ponedjeljak, 5. veljače 2024., u posjet trsatskim novacima i bratstvu stigli su novaci i njihovi odgojitelji Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji kuću novicijata imaju na otoku Visovcu. Nakon dolaska u predvečerje molili smo Večernju i proveli ostatak večeri u druženju i boljem upoznavanju jedni drugih.

 

Drugoga dana posjeta obišli smo samostan sa kulturnim i povijesnim vrijednostima kojima se kao franjevci ponosimo. Počevši od bazilike i molitve pred ikonom Majke Milosti nastavili smo obilaskom klaustra i Kapele zavjetnih darova koja je svojevrsno svjedočanstvo brojnih milosti koje su ljudi cijeloga svijeta kroz stoljeća doživljavali po zagovoru Majke Milosti. Subraću smo proveli kroz riznicu samostana u kojoj su mogli vidjeti vrijednije zavjetne darove od značajnijih povijesnih osoba od kojih uvijek na poseban način ističemo bl. Alojzija Stepinca te sv. Ivana Pavla II. Prošetali smo i po križnom putu uzduž samostanskog brda Fortice koji na samom svom vrhu ima kulu s lijepim pogledom na grad Rijeku. Vrijedno je spomena kako su nam se na ručku pridružila braća bogoslovi i postulant Slovenske franjevačke provincije Sv. Križa te je stoga naša zimska blagovaonica bila još više ispunjena radošću i bratskim zajedništvom. Lijepo ozračje nastavili smo šetnjom do obližnje župne crkve sv. Jurja kojom upravljaju franjevci s Trsata, a u njoj nam je župnik fra Vedran Kos progovorio o njenoj povijesti i prilikama danas. S njime smo prošetali i do Trsatske gradine s koje puca predivan pogled na grad a sam kompleks gradine govori o hrvatskoj povijesti, Trsatu i knezovima Frankopanima. Ostatak dana proveli smo u druženju te molitvenom i euharistijskom zajedništvu. 

 

U srijedu smo se nakon Jutarnje, slavlja svete mise i doručka uputili na otok Krk. Prvo odredište nam je bio otočić Košljun na kojem su nas srdačno primili braća Franjevačke Provincije sv. Jeronima koji djeluju na njemu, a to su fra Mate Polonijo i fra Stjepan Žužić, koji nam je ispričao nešto više o povijesti i znamenitostima samostana i crkve. Samostan sadrži muzej i razne artefakte koji pričaju priču o tome kraju i djelovanju franjevaca. Tako smo mogli vidjeti narodne nošnje, zemljopise, oltare, slike, umjetnine, liturgijska ruha i posuđa, ribarski pribor ali i zbirku novčanica iz prošlosti i sadašnjosti koje, osim hrvatskih, potječu iz raznih drugih zemalja svijeta. Pomolili smo se na grobu sluge Božjeg fra Ive Perana, znamenitog franjevca koji je umro 2003. a bio poznat po stvaralaštvu na području crkvene glazbe ali i svetom i jednostavnom životu koji je mnoge oduševljavao. U samostanskoj kapeli izmolili smo Srednji čas i Službu čitanja te smo nakon druženja i slobodnog vremena za šetnju po otočiću krenuli u grad Krk. Posjetili smo katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije, a nakon ručka samostan franjevaca trećoredaca glagoljaša i crkvu sv. Franje gdje nas je ugostio fra Joso Živković. Pošli smo i u benediktinski samostan te čuli nešto o životu sestara benediktinki unutar klauzure. Nakon vrlo aktivnog dana vratili smo na Trsat kako bismo iskoristili večer za odmor i druženje.

 

Posljednjeg dana posjete uputili smo se po zavjetnim stubama Petra Kružića u središnji dio grada Rijeke gdje nas je dočekao župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije vlč. Sanjin Francetić, koji nam je vrlo lijepo pričao o povijesti i znamenitostima zgrada koje smo šetajući imali prilike vidjeti. Među njima je bila i župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije kao i katedrala sv. Vida. Razgledavanje smo završili kod braće kapucina u samostanu i crkvi Majke Božje Lurdske gdje je o njoj pričao i bratski nas ugostio fra Miljenko Vrabec. U poslijepodnevnim satima uputili smo se u Opatiju, poznati turistički grad u kojem smo se prošetali uz more te posjetili isusovačku rezidenciju i crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije, kao i crkvu sv. Jakova u samom središtu grada Opatije. Na završetku dana slavili smo svetu misu u našoj trsatskoj bazilici te iskoristili posljednje sate boravka braće novaka.

 

Visovački novaci u pratnji svojih odgojitelja krenuli su natrag u petak ujutro. Vjerujem da nam je ovaj susret svima ostao u lijepom sjećanju zbog aktivno ispunjenog programa i vremena provedenog u zajedništvu, koje nas uvelike obogaćuje.

 

fra Šimun Benedikt Kopričanec