I ove godine novaci su bili uspješni

Na prvi korizmeni petak 16. veljače 2024. tradicionalno je započelo ovogodišnje recitiranje Pravila Reda manje braće novakâ Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda koji godinu kušnje provode u franjevačkom samostanu na Trsatu u Rijeci.

 

Prvi recitatori bili su fra Ante Čulina i fra Šimun Benedikt Kopričanec, a tjedan dana nakon njih, u petak 23. veljače Pravilo su recitirali fra Josip Hajdaraj i fra Ante Žulj. Na novacima se moglo primijetiti kako su Pravilo marljivo učili i bili spremni za ovu novicijatsku „etapu“ koju sva braća prolaze.

 

Osim domaće braće iz trsatskog samostana, u petak 16. veljače podršku su došli iskazati i postulanti Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Rovinja, zajedno sa svojim odgojiteljem fra Markom Pustišekom i fra Draženom Kovačem. Kako je fra Josip Hajdaraj novak Franjevačke provincije Svetoga Križa Bosne Srebrene, u petak 24. veljače podršku su mu došli dati iz Bosne Srebrene: provincijal fra Zdravko Dadić i odgojitelj novaka fra Marko Ešegović te domaći provincijal fra Milan Krišto. Kako novaci uvijek pored sebe imaju nekoga za eventualnu pomoć, tako je fra Marko Ešegović bio pomoć fra Josipu, koji je Pravilo recitirao na albanskom jeziku.

 

Nakon čina polaganja Pravila, gvardijan fra Krunoslav Kocijan čestitao je mladoj braći. Istaknuo je kako taj čin na poseban način podsjeća njega i ostale fratre na ono što su obećali obdržavati, a braća su čestitku popratila prigodnim pljeskom.

 

Uslijedio je zajednički ručak nakon kojeg se nastavilo druženje u radosnom ozračju bratskog zajedništva.

 

fra Šimun Benedikt Kopričanec