Oblačenje i prvo zavjetovanje mladih članova

 

Na XIII. nedjelju kroz crkvenu godinu, 2. srpnja 2023., u franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj zbila su se dva važna događaja. Naime, u župnoj crkvi sv. Franje Asiškog u sarajevskom naselju Dobrinja pod pučkom sv. misom, po prvi put u ovoj župi, franjevački je habit obukao jedan novak – fra Toni Divković iz župe sv. Franje - Šikara.

 

Misnim je slavljem predsjedao mnogopoštovani otac, provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, uz koncelebraciju više svećenika, među kojima su bili župnik domaćin fra Danijel Rajić, meštar novaka fra Marko Ešegović, vikar provincije fra Janko Ćuro, dekan Franjevačke teologije fra Josip Jozić i dr. Fra Toniju su došli uveličati ovaj dan i njegova braća postulanti Hercegovačke franjevačke provincije Uznesena Marijina, s meštrom postulanata fra Stankom Ćosićem, kao i bliža rodbina.

 

Nakon svete mise i kratkog druženja ispred crkve, uslijedio je ručak i druženje u samostanu sv. Pavla na Nedžarićima.

 

Istoga dana, u večernjim satima, dvojica novaka Franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Noa Strinić i fra Ivan Pilić položili su svoje prve privremene zavjete pod svetom misom u crkvi sv. Ante Padovanskog na Humcu, kod Ljubuškog, gdje su proveli godinu novicijata. Osim njih dvojice svoje prve zavjete položila su i devetorica novaka Hercegovačke franjevačke provincije te jedan novak provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. 

 

Uz koncelebraciju dvojice provincijala, provincijâ Bosne Srebrene i Presvetog Otkupitelja, fra Zdravka Dadića i fra Marka Mrše, te još pedesetak svećenika, misno je slavlje predslavio fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, dok je svaki od provincijala primio zavjete svoje mlade subraće.

 

Na koncu svete mise obratili su se novozavjetovanicima i provincijali fra Zdravko i fra Marko, zahvalivši Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji za bratsku ljubav koju su pokazali prihvaćajući u svoj novicijat i članove iz drugih provincija. Bili su tu i članovi obitelji novozavjetovanika koji su s nama molili pod sv. misom, a poslije se i družili u samostanskom klaustru.

 

Fra Toni će svoju godinu novicijata provesti u samostanu sv. Ante Padovanskog na Humcu, a fra Noa i fra Ivan će najesen započeti filozofsko-teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

 

Fra Ivan Pilić