Kustod Svete Zemlje u Gospinom svetištu na Trsatu

Dana 7. prosinca 2023. u posjet trsatskome svetištu došao je kustod Svete Zemlje fra Francesco Patton zajedno s fra Sandrom Tomaševićem i fra Sinišom Srebrenovićem, koji već niz godina žive i pastoralno djeluju u Svetoj Zemlji. Susret je započeo zajedničkom proslavom sv. mise koju je predvodio fra Francesco na talijanskom jeziku dok je narod sudjelovao na hrvatskom jeziku. Ova posebna okolnost nas je podsjetila na stvarnu bît svete mise, a to je primarno hvaljenje i slavljenje Gospodina, čak ako i sve ne razumijemo. Pobožnim srcima puka ništa nije priječilo da aktivno sudjeluju u slavlju kao dio Kristova Tijela.

 

Sv. misi koja je, između ostaloga, bila služena za mir u Svetoj Zemlji, prisustvovao je i riječki nadbiskup Mate Uzinić, koji je zajedno sa narodom sjedio u klupi. Bili su tu i svećenici iz dekanata. Propovijed je napisao fra Francesco koja je bila prevedena na hrvatski te ju je pročitao trajni đakon fra Siniša.

 

Na kraju euharistije nadbiskup Mate je prema tradiciji kustodu fra Francescu darovao repliku ikone Majke Milosti, a kustod je darovao dvoje male jaslice iz Nazareta, što je jako simboličan poklon koji povezuje naša dva mjesta.

 

Prema običaju u Svetoj Zemlji zajednica je izmolila molitvu ''Anđeo Gospodnji'' na latinskom.

Susret je završio zajedničkim objedom i bratskim druženjem na kojem su bili, kao i na svetoj misi, i trsatski novaci predvođeni magistrom fra Marinom Grbešićem.

 

fra Ante Žulj