Trsatski novaci uspješno položili novicijatski ispit

Kao i svake godine i ove je godine, 10. srpnja, održan ispit novaka na kraju novicijatske godine. Ispit je generalni pregled kroz sve gradivo koje smo prolazili kroz ovu godinu: ponajprije franjevaštvo, povijest Reda i provincije, pravilo i konstitucije, duhovnost, spisi sv. Franje i općenita tematska pitanja.

 

Nas četiri novaka ispitao je naš magister fra Marin u prisustvu oca provincijala fra Milana. Ispit je tako osmišljen da pokaže stvarno znanje pojedinca a ne neke informacije koje su naučene napamet i zaboravljene idući dan. Sadržavao je opća pitanja koja bi svaki franjevac trebao znati odgovoriti, dakle niti prelagana niti preteška. Onaj tko je pratio na nastavi bez problema može proći ispit s malo ponavljanja, kao što smo to i uspješno učinili nas četvorica.

 

Novicijatski ispit predstavlja među posljednjim etapama naše godine u novicijatu. Položivši ovaj ispit ostaje nam nestrpljivo čekati dan naših prvih redovničkih zavjeta s kojima se obvezujemo da ćemo služiti Gospodinu baš onako kako nam je on savjetovao, revno živeći u staležu savršenstva.

 

fra Ante Žulj