Redovnici i redovnice proslavili svoj dan

Na uočnicu blagdana Gospodinova prikazanja u hramu i Dana posvećenog života, 1. veljače 2024., biskup mostarsko-duvanjski i upravitelj trebinjsko-mrkanski msgr. Petar Palić pozvao je sve redovnike i redovnice s područja biskupije na svečani prijem. Odazvale su se Školske sestre franjevke Krista Kralja, njihove postulantice, sestre iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka, braća, svećenici, postulanti i novaci Hercegovačke franjevačke provincije, te braća karmelićani iz Karmela sv. Ilije s Buškog jezera. Zajedno s braćom i sestrama na susretu su bili i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš te majka provincijalka Školskih sestara franjevki s. M. Franka Bagarić. 

 

U biskupijskoj galeriji, nakon uvodnog pozdrava i ohrabrenja biskupa Petra, predavanje o Pravilu sv. Franje održao je meštar hercegovačkih novaka fra Ivan Landeka ml. Nakon fra Ivana s. Matija Pačar održala je predavanje o stigmama sv. Franje. Oba predavanja vezana su za franjevačke obljetnice koje se obilježavaju ovu i iduću godinu.

 

Nakon predavanja uslijedila je sv. misa u mostarskoj katedrali koju je predvodio biskup Petar zajedno s braćom svećenicima. Na misi je koncelebrirao i novoizabrani banjolučki biskup Željko Majić kao bivši duhovnik sestara franjevki u Bijelom Polju kod Mostara. Biskup Petar se u svojoj propovijedi osvrnuo na potpuno predanje Kristu koje redovnici moraju činiti pred Gospodinom. Također se osvrnuo na molitvu i post, koju je, kako kaže današnji svijet preuzeo te iskrivio, zajedno sa  sakramentima. Danas vidimo kako se post pretvorio u neke postupke za mršavljenje, ispovijed se pretvorila u psihoterapiju itd. te da moramo vratiti natrag naše temelje. 

 

Nakon mise uslijedio je zajednički ručak. 

 

fra Zoran Tomić