Ove godine domaćin susreta je bio novicijat Trsat

U Franjevačkom samostanu sv. Franje u Rovinju održan je od 18. do 21. rujna 2023. susret franjevačkih novaka Južnoslavenske konferencije provincijala. Susret je započeo molitvom Večernje, večerom te uvodnim predstavljanjem svakog sudionika pojedinačno, a potom i svake provincije. 

 

Na susretu su sudjelovali novaci i odgojitelji iz četiri franjevačke provincije: Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrene, Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije te Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda koja je bila domaćin susreta. 

 

Drugog dana susreta nakon Jutarnje i doručka razgledali smo i čuli nešto više o franjevačkoj crkvi sv. Franje te crkvi sv. Eufemije.

 

Nakon molitve Srednjeg časa i Službe čitanja te ručka uputili smo se u Bale gdje smo se pomolili pred zemnim ostacima franjevačkog blaženika Julijana iz Bala. U Vodnjanu smo imali prilike vidjeti mnogobrojne relikvije apostola i mučenika prvih kršćanskih vremena te drugih poznatih i nepoznatih svetaca čiji se zemni ostaci (neki u cijelosti i neraspadnuti) čuvaju u tamošnjoj crkvi sv. Blaža. To je vidno ostavilo velik dojam na sve novake budući da je rijetkost vidjeti i moliti pred tolikim relikvijama sabranim na jednom mjestu.

 

Obišli smo Pulu te njezine znamenitosti poput franjevačkog samostana i crkve sv. Frane u kojem djeluju braća konventualci, katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije te pulske Arene. Zajedno smo slavili svetu misu i molili Večernju u franjevačkoj crkvi sv. Antuna zajedno s našom braćom iz Franjevačke provincije sv. Jeronima koji djeluju u toj crkvi. Nakon bratskog druženja vratili smo se na noćenje u Rovinj.

 

Trećeg dana susreta nakon Jutarnje i doručka bili smo u Eufrazijevoj bazilici u Poreču gdje nas je dočekao generalni vikar i kancelar Porečke i Pulske biskupije mons. Sergije Jelenić koji nas je proveo kroz cijeli kompleks.

 

U popodnevnim satima uputili smo se u Svetvinčenat na grob bl. Miroslava Bulešića, hrvatskog svećenika i mučenika ubijenog od strane partizana 1947. godine u 28. godini života. Domaći župnik vlč. Darko Zgrablić protumačio nam je njegov život kroz duhovnu sferu cjeloživotnog predanja Kristu. Potom smo pred njegovim zemnim ostacima, pohranjenim u oltaru, izmolili litanije njemu u čast, primili blagoslov s relikvijom tkanine natopljene njegovom krvlju te obišli oltar iza kojeg se nalazi njegova reverenda u kojoj je ubijen, jastuk i komadić zida na kojeg je briznula njegova krv u trenutku mučeništva.

 

Osnaženi njegovim primjerom, puni dojmova vratili smo se u Rovinj gdje smo u crkvi sv. Franje slavili misu koju je predslavio provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto koji je u homiliji istaknuo važnost novicijata i duhovnog življenja svog poziva. Nakon mise izmolili smo Večernju, večerali te ostatak večeri proveli u bratskome druženju. 

 

Posljednjeg dana susreta, na blagdan sv. Mateja, ujutro smo proslavili euharistijsko slavlje pod kojim smo izmolili Jutarnju i nakon doručka bratski se pozdravili i rastali. 

 

Iako je susret bio bogat programom, molitvama i posjetima, itekako je bilo prigode za zajedničko upoznavanje i druženje. Očekujemo pozitivnu daljnju suradnju i još prilika za razvoj zajedništva koje je važna sastavnica franjevačkog života.

 

fra Šimun Benedikt Kopričanec