Novaci s Visovca u posjetu Humcu i Livnu

Na svetkovinu Svetoga Josipa, 19. ožujka 2024., u posjet novacima na Humcu, stiglo je šest novaka s meštrom fra Tinom Labrovićem iz kuće Novicijata Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koja se nalazi na otočiću Visovcu.

 

Na Humcu su nas srdačno dočekali meštar hercegovačkih novaka fra Ivan Landeka i sedmorica braće novaka. Nakon smještaja i okrijepe braća su sudjelovala na probama pjevanja za večernju misu, te na molitvi Večernje.

 

Kako je taj dan uz svetkovinu sv. Josipa ujedno bio i prvi utorak u čast svetog Ante na sv. misi se okupilo mnoštvo vjernika. Sv. misno slavlje je predvodio gvardijan i župnik s Humca s fra Dario Dodig, a novaci su svojim pjevanjem uzveličali slavlje.

 

Nakon svete mise i večere slijedilo je bratsko druženje.

 

Sljedećeg dana posjeta zajedno smo pošli na Široki Brijeg gdje nas je član samostanske zajednice fra Dane Karačić upoznao s poviješću velebnog samostana i crkve. Potom nas je fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator kauze fra Leo Petrović i 65 subraće, upoznao s mučnim događajima koji su ovaj samostan zadesili 7. veljače 1945. kada su partizani ubili 12 fratara, spalili ih i zatrpali u ratnom skloništu u samostanskom vrtu. Posjetili smo mjesto ubojstva i pomolili se za našu pobijenu braću.

Nakon toga nas je gvardijan fra Ivan Marić proveo kroz crkvu, muzej i galeriju i počastio u samostanskoj blagovaonici.

 

U popodnevnim satima smo razgledali staru crkvu na Humcu, te muzej i galeriju, a vodič nam je bio domeštar fra Andrija Majić. Nakon toga pošli smo u Međugorje. Odmah po dolasku uputili smo se na Brdo ukazanja i molitvom Radosnih otajstava krunice prikazali Gospodinu preko Marije svoj poziv i sve svoje mile i drage. Nakon silaska s Brda ukazanja sudjelovali smo u večernjem molitvenom programu i svetoj misi, a nakon toga su nas braća u Međugorju rado ugostila te počastila večerom u župnoj kući.

 

I onda… dođe trenutak rastanka. Nakon sv. mise i doručka oprostili smo se od naših domaćina, zahvalili za bratsku ljubav i uputili se preko Posušja u Livno. U Posušju smo pogledali novu crkvu i upoznali se s poviješću toga mjesta.

 

U Livnu su nas dočekali gvardijan fra Marko Ešegović i braća postulanti, te nas proveli kroz crkvu, muzej i galeriju. Nakon ručka i bratskog druženja uputili smo se preko Kamešnice i Vagnja na Visovac. U Livnu nam se pridružio i bivši meštar novaka fra Mijo Šabić.

 

Od srca zahvaljujemo braći na bratskom prijemu. Ovaj susret nam je bio kao duhovna obnova.

 

fra Frano Kutleša, novak