Novaci s Trsata kod subraće na Visovcu

Nakon što smo mi, novaci s Visovca, početkom veljače posjetili braću na Trsatu, u ponedjeljak 8. travnja 2024. u poslijepodnevnim satima u posjet su nam stigli novaci s Trsata sa svojim meštrom fra Marinom Grbešićem. Nakon smještaja imali smo zajedničku molitvu Večernje te večeru. Poslije večere braća su se upoznala s prirodnim ljepotama Visovca i uživali u zvucima prirode kojih na Visovcu ne nedostaje. 

 

Sljedeći dan bio je rezerviran za posjet gradu Šibeniku. Prvo smo posjetili naš samostan sv. Lovre gdje nas je dočekao fra Josip Klarić koji nas je proveo kroz  samostan i crkvu i upoznao s poviješću ovog samostana. U samostanskoj crkvi je i grob službenice Božje majke Klare Žižić, utemeljiteljice izvorne hrvatske redovničke zajednice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne,  pa smo na grobu izmolili molitvu za njeno proglašenje blaženom.

 

Potom smo posjetili katedralu, upoznali se s poviješću gradnje koja je trajala 105 godina, te ostali oduševljeni ljepotom krstionice.

 

Nakon katedrale put nas je vodio do nacionalnog  svetišta sv. Nikole Tavelića kojim upravljaju braća konventualci. Tu nas je dočekao fra Augustin Kordić koji nam je uputio nekoliko riječi o svetištu te nas je uveo u biblioteku koja je osobito bogata inkunabulama, a u njoj se nalazi i Šibenska molitva, jedan od prvih hrvatskih latiničnih spisa.

 

Prije ručka posjetili smo još i crkvu Gospe van grada, a onda smo otišli na Šubićevac na ručak. Tu nas je dočekao gvardijan i župnik fra Mario Radman koji nas je kratko proveo kroz samostan, a kako je taj dan u crkvi bilo cjelodnevno klanjanje proveli smo vrijeme prije ručka u molitvi pred Presvetim sakramentom.

 

Nakon ručka vratili smo se na Visovac gdje smo nakon odmora imali molitvu i večeru, a nakon večere proveli pola sata u klanjanju pred Presvetim sakramentom.

 

U srijedu smo posjetili svetište Gospe Sinjske, najveće Gospino svetište u Dalmaciji. Tu nas je dočekao i pozdravio gvardijan fra Marinko Vukman. Potom smo, zahvaljujući kustosu fra Mirku Mariću, razgledali samostanski muzej. Vrhunac je bilo slavlje svete mise koju smo slavili na Gospinom oltaru.

 

Nakon ručka u samostanu i druženja s braćom, posjetili smo muzej Sinjske alke. Tu nas je gospodin Boris Filipović Grčić proveo muzejom i pomogao nam da upoznamo bogatstvo i ljepotu Sinjske alke.

Potom smo se popeli na Sinjsku tvrđavu s koje puca prekrasan pogled na Sinj i Cetinsku krajinu. Inače, ova je tvrđava poznata po bitci s Turcima iz 1715. kada je Gospa pomogla braniteljima u obrani grada.

 

Po povratku na Visovac posjetili smo crkvu u Čavoglavama gdje nas je dočekao fra Ivan Lukač.

Poslijepodne je prošlo kao i prethodni dan.

 

U četvrtak smo se brodom uputili na  Skradinski Buk i ostali zadivljeni ljepotom slapova i prirode ovog Bogom danog kutka prirode. Popodne je bilo rezervirano za posjet Roškom slapu i vožnjom brodom kroz kanjon Krke. Navečer smo imali klanjanje pred Presvetim sakramentom, a potom smo imali večeru na otvorenom gdje se malo zasviralo i zapjevalo.

 

Došlo je i vrijeme za rastanak. U petak nakon mise i doručka pozdravili smo se s novacima i njihovim meštrom koji su se zaputili u Rijeku, vjerujemo, puni dobrih dojmova.

 

fra Frano Kutleša